In het co-innovatieproject ‘Vergeten soorten, nieuwe marktpotenties’ is een groot aantal komkommertypes en -rassen verzameld, geteeld en multidisciplinair beoordeeld op hun potenties voor commerciële introductie in de biologische glasgroenteketen. Gaande het project zijn er vanuit teelt- of marktperspectief vele afgevallen. Uiteindelijk is er één interessant concept op de markt geïntroduceerd onder de naam ‘Oerkomkommer’ (Duits: ‘UrGurke’). Onder de afvallers zaten een aantal komkommertypen die door consumenten zeer interessant gevonden werden, maar die om reden van teelt- of producteigenschappen niet geselecteerd zijn. De Mexicaanse komkommer, de Himalaya komkommer en de Vietnamese komkommer waren daarvan de drie typen met de meeste potentie. De vraag is nu of door selectie en veredeling op afzienbare tijd (5 tot 10 jaar) producten gemaakt kunnen worden, die in de professionele (biologische) groenteketen geïntroduceerd kunnen worden. Binnen het onderzoeksprogramma ‘co-innovatie biologische afzetketens’ van het ministerie van LNV was er de mogelijkheid om een haalbaarheidsstudie te doen naar deze vraag. Eindconclusie van dit onderzoek: Van de drie komkommertypen maakt de Vietnamese komkommer de meeste kans om binnen een termijn van 5 tot 10 jaar op de markt geïntroduceerd te worden. Het is de vraag of positieve eigenschappen die de soorten nu hebben zoals kleur en smaak, behouden blijven in het veredelingstraject.
| Details | volledige tekst |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten