Plantaardige Bronnen

dinsdag 13 juli 2010

Oranje lijst spinazie on-line


Op de website van stichting ‘De Oerakker’ zijn voor verschillende gewassen zogenaamde ‘Oranje Lijsten’ beschikbaar. Een oranje lijst laat op basis van historische bronnen zien welke rassen van een gewas in Nederland geteeld zijn geweest. Recent is ook de oranje lijst voor de spinazie toegevoegd.

Oorspronkelijk komt spinazie voor in centraal en zuidwest Azië. In het boek: “De ontwikkeling van de Nederlandse tuinbouw, 1952, W.J. Sangers” lezen we dat de bisschop van Utrecht “gruen cruyt” deed kopen. Ook werd de naam “spinaetse” gebruikt voor spinazie in de 14e eeuw. Al vroeg werden meerdere soorten, zoals snijbiet (Beta vulgaris var. cicla), Malabaarsche spinazie (Basella rubra of Basella alba), Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia expansa), spinazie met vruchten als aardbeien (Blitum virgatum), veldspinazie (Chrysosplenium) en Bos spinazie (Chenopodium bonus henricus) ook als spinazie verkocht. De Oranje Lijst beperkt zich tot de Spinacia oleracea.
In oude catalogi en rassenlijsten werden 98 rasnamen over de periode van 1850 tot aan de tweede wereldoorlog gevonden. Daarvan zijn er nu nog 23 rassen verkrijgbaar.

| Oranje lijst spinazie | Website 'De Oerakker' | Spinazie in de kennisbank |

Geen opmerkingen: