Plantaardige Bronnen

vrijdag 7 januari 2011

Schorseneren bij het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN)


In het kader van het project 'De Groenten Genenbank" is het centrum van Genetische Bronnen begonnen met het opbouwen van een collectie van schorseneren.

Groenten zijn sterk ondervertegenwoordigd in genenbank collecties. Het grootste deel van de varieteiten opgeslagen in genenbanken bestaan uit granen en peulvruchten en slechts 7% van de genenbank collecties wereldwijd bestaat uit groentegewassen. Bij het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) bestaat ongeveer de helft van de collectie uit groentegewassen en besloten is dat de Nederlandse genenbank zich hier verder in gaat specialiseren.

Schorseneren ook wel bekend als keukenmeidenverdriet of armeluis asperge, maken nog geen onderdeel uit van de CGN collecties. Schorseneren, hoewel ook wel beschouwd als een 'vergeten groente', worden toch nog industrieel geteeld in Nederland, België en Frankrijk. Het areaal in Nederland schommelt al jaren omstreeks 1000 hectare. Ze worden hoofdzakelijk verwerkt door de conserven- en diepvriesindustrie. Een klein gedeelte wordt vers verkocht, vooral in biologische winkels.

Schorseneren behoren tot ons cultuur-historisch erfgoed. Sinds begin 18e eeuw tot voor de tweede wereldoorlog werden ze algemeen gegeten en ze hebben dus een lange geschiedenis in Nederland. Om te voorkomen dat de nog aanwezige rassen verdwijnen, heeft het CGN besloten om deze te verzamelen en te conserveren.

Het totale aantal rassen is klein en bevindt zich vooral in Europese genenbanken. Om versnippering tegen te gaan, wordt getracht al het aanwezige materiaal te verzamelen en in één collectie onder te brengen. Er worden ook rassen toegevoegd die nog in de handel zijn, maar deze komen pas beschikbaar als ze niet meer commercieel verhandeld worden. Naar verwachting zal de uiteindelijke collectie enkele tientallen rassen bedragen.

Vanaf 2011 start het CGN met de zaad vermeerdering van het verkregen materiaal en hopelijk zijn dan in 2013 de eerste nummers beschikbaar voor gebruikers.

Contact: Willem.vandooijeweert@wur.nl

| Schorseneren in de kennisbank | Website CGN |

Geen opmerkingen: